top of page
תאונת דרכים אופניים חשמליים תאונת דרכים אופניים חשמליות

תאונות אופניים חשמליים

תאונות דרכים עם אופניים חשמליים

לאחרונה פנה אליי אב אשר בנו נדרס על ידי נהג רכב פרטי, כאשר חצה מעבר חצייה. האב המודאג סיפר כי הנהגת הפוגעת טוענת שבנו חצה את מעבר החציה כאשר הרמזור היה אדום ואילו הבן טוען בתוקף שחצה רק כאשר הרמזור היה ירוק.

מעבר לפציעה הקשה שנגרמה לילד והחשש לבריאותו ושלמות גופו, אביו היה נסער כי לא ידע מה המצב המשפטי- מי האחראי לתאונה ומי אחראי לפיצוי.

מקומותינו עמוסים ברוכבי אופניים חשמליים. מדובר בכלי תחבורה קל וזול יחסית, שאינו מצריך רישום, רישוי או ביטוח על פי החוק, ומכאן- זמינותו.

ילדים רבים עושים שימוש בכלי רכב זה וכך מתניידים- על הכביש ועל המדרכה, ויוצרים סיכון לפגיעה, הן סיכון שיפגעו בעצמם והן סיכון שמא יפגעו באחרים.

את הדיון העקרוני האם יש להתיר לילדים צעירים לרכב על אופניים חשמליים אותיר בצד. יש דעות לכאן ולכאן ולאחרונה אף הוגבל השימוש בכלי זה לגילאי 16 ומעלה. אופניים חשמליים וקיומם הוא עובדה בשטח לרבות התוצאות של שימוש בהם.

במאמרי זה אבקש לעשות קצת סדר בכל הנוגע לנזקי הגוף שיכולים להיגרם משימוש באופניים חשמליים.

 

חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים הינו חוק סוציאלי- זהו חוק בעל אופי מיוחד שעוסק בפיצוי של הנפגעים בגין נזקי הגוף שנגרמו להם- בגין הכאב והסבל שלהם, אובדן ימי עבודה ואובדן הכנסה, החזרי הוצאות ועוד.

ייחודו של החוק הוא בעובדה שתביעה על פי חוק זה- לא עולה כלל שאלת האשמה בקרות התאונה. לכל מי שסבל מזק גוף כתוצאה מתאונת דרכים כהגדרתה בחוק- מגיע פיצוי, השאלה היא כמה?

 

אין די פסיקה בנושא של אופניים חשמליים, אולם נכון למועד כתיבת שורות אלה המצב המשפטי הוא כזה-

כאשר רכב פוגע ברוכב על אופניים חשמליים וגורם לו נזק גוף:

מדובר בתאונת דרכים ועל רוכב האופניים להגיש תביעה כנגד הנהג הפוגע וחברת הביטוח שביטחה את השימוש ברכב של הנהג הפוגע בביטוח חובה, בכדי לזכות לפיצוי המגיע לו בגין הנזקים שנגרמו לו.

מכיוון שהנושא טרם הוסדר בחוק- חברת הביטוח לוודאי תנסה לחמוק מפיצוי בטענה כי אופניים חשמליים הם רכב מנועי המחייב ביטוח עצמאי. את ההוכחה שאין זהו המצב המשפט כיום השאירו לעו"ד מיומן שמכיר את רזי החוק והפסיקה.

במקרה וגם האופניים ניזוקו יש לפנות בתביעה אחרת לפיצוי בגין נזקי הרכוש, לרוב ובהתאם לעלות האופניים- מדובר בתביעה שיש להגישה בבית משפט לתביעות קטנות, בתביעה זו אכן תעלה ותיבדק השאלה מי אשם באירוע התאונה.

כאשר רוכב אופניים פוגע בהולך רגל:

אין מדובר בתאונת דרכים על פי המצב המשפטי נכון למועד כתיבת שורות אלה.

במקרה זה הנפגע צריך להגיש תביעה נזיקית כנגד רוכב האופניים, אולם אז לא יחול ההסדר של חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים והתובע- הנפגע יצטרך להוכיח שרוכב האופניים אשם באירוע התאונה.

כאשר רוכב אופניים חשמליים נפגע בתאונה עצמית:

תאונה עצמית היא כאשר לא מעורב אדם או כלי רכב נוסף מלבד רוכב האופניים. במצב כזה לכאורה יוותר רוכב האופניים ללא כל פיצוי בגין נזקיו, אלא אם יצליח להוכיח כי פגיעתו ארעה בשל רשלנותו של אדם/ גוף אחר. למשל- אם נפל בגלל בור בכביש- יוכל לפנות לרשות העירונית הרלבנטית ולטעון כי בשל רשלנותה באחזקת רחובותיה וכבישיה- עליה לפצותו בגין נזקיו.

גם פה מדובר בתביעה נזיקית שלא חל עליה חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים.

 

טיפ כללי להתנהלות באירוע תאונה- תעדו.

מצלמות זמינות לנו היום ועל כן כדאי לתעד בצילום את הרכב הפוגע, את מקום הפגיעה או מקום המפגע. כמו כן- כדאי לאסוף פרטים מזהים של עדים לתאונה אם ישנם- שם, טלפון, כתובת ומספר זהות.

 

אם נפגעת בתאונה זו או אחרת- גש לעו"ד המתמחה בתחום זה, כך יוכל לבחון את נסיבות המקרה ולייעץ מהי הדרך הטובה ביותר למימוש זכויותיך.

נהגו בזהירות!

 

מאמר זה משמש לידע כללי בלבד ואין בו בכדי להחליף ייעוץ משפטי.

bottom of page